Username: extranet\Anonymous
Roles:

Persoane înrudite şi prieteni

Dacă aveţi un grad de rudenie sau sunteţi prieten(ă) cu o persoană cu psoriazis, rolul dumneavoastră este important.

Viaţa cu o boală cronică precum psoriazisul poate fi dificilă. Studiile au arătat că o reţea de asistenţă de calitate cu elemente sociale şi psihologice puternice poate ameliora îngrijirea proprie şi calitatea vieţii. Dacă aveţi un grad de rudenie sau sunteţi prieten(ă) cu o persoană cu psoriazis, rolul dumneavoastră este important!

Înscrieţi-vă acum şi înţelegeţi mai bine viaţa cu psoriazis

QualityCare™ este conceput pentru persoanele cu psoriazis dar atât rudele cât şi prietenii acestora pot beneficia de pe urma QualityCare™. Înregistrarea vă poate ajuta să înţelegeţi mai bine ce înseamnă viaţa cu psoriazis şi să găsiţi sfaturi şi idei în vederea susţinerii persoanei dragi. Articolele abordează multe teme diferite. Le puteţi folosi pentru a iniţia o discuţie cu prietenul sau membrul familiei cu psoriazis.
Traiul aproape de o persoană cu psoriazis înseamnă că şi viaţa dumneavoastră este afectată de această boală. În mod similar persoanei dragi, trebuie să găsiţi căi de a face faţă bolii. Acceptarea faptului că şi viaţa dumneavoastră este afectată de psoriazis vă poate ajuta să priviţi lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Educaţi-vă în privinţa bolii. Depuneţi toate eforturile pentru a vă susţine prietenul sau ruda dar nu uitaţi de propriile nevoi în tot acest timp. Dacă aveţi şi dumneavoastră nevoie de susţinere, puteţi discuta cu prietenii sau cu un specialist medical. Psoriazisul poate fi o boală gravă dar nu trebuie să vă împiedice nici pe dumneavoastră nici pe persoana dragă să vă bucuraţi de viaţă.

Cum puteţi oferi ajutor

Prietenii şi rudele pot juca un rol esenţial în viaţa persoanelor cu psoriazis. Iată trei lucruri pe care le puteţi face:

  • Informaţi-vă: Înţelegerea bolii şi a consecinţelor acesteia este un prim pas important în susţinerea persoanelor dragi cu psoriazis. Documentaţi-vă în legătură cu simptomele, cauzele şi tratamentele. Înscrierea pe QualityCare™ vă oferă o sursă bună de informaţii.
  • Susţineţi tratamentul: Majoritatea pacienţilor vor utiliza deseori unul sau mai multe medicamente pentru a face faţă bolii. Există mai multe modalităţi prin care puteţi susţine tratamentul unei persoane cu psoriazis. Puteţi încuraja persoana să meargă la medic. Vă puteţi oferi să însoţiţi persoana la vizita la medic. Astfel vă puteţi ajuta prietenul sau ruda să reţină şi să înţeleagă mai bine sfaturile medicului iar dumneavoastră puteţi înţelege tratamentul şi boala mai bine. Puteţi ajuta în privinţa aplicării unui tratament topic sau îi puteţi reaminti persoanei de tratament. Deseori tratamentele pentru psoriazis au nevoie de timp pentru a avea efect astfel că încurajarea prietenului sau membrului familiei să nu renunţe la tratament poate fi de folos.
  • Ajutaţi la reducerea stresului: Se ştie că psoriazisul şi stresul sunt asociate. Stresul poate declanşa un episod agresiv, iar episodul agresiv poate agrava stresul. Găsirea unor metode de reducere a stresului este o parte importantă în procesul de gestionare a psoriazisului. Faceţi tot ce puteţi pentru a crea un mediu lipsit de stres pentru prietenul sau membrul familiei cu psoriazis. Fiţi buni ascultători atunci când persoana dragă are nevoie să se descarce. Uneori, ajutorul practic în treburile zilnice poate reduce tensiunea. În final, există mai multe tehnici de relaxare care pot reduce stresul şi pot ameliora simptomele psoriazisului, cum ar fi pruritul. Yoga, vizualizarea şi meditaţia – sunt doar câteva dintre ele. Vă puteţi încuraja prietenul sau membrul familiei să exploreze câteva dintre aceste activităţi.

Întrebaţi cum puteţi ajuta

Modul în care psoriazisul influenţează viaţa unei persoane poate fi foarte diferit. Trebuie să adaptaţi întotdeauna susţinerea acordată în funcţie de persoană. Încercaţi să nu faceţi presupuneri despre ceea ce are nevoie prietenul sau membrul familiei de la dumneavoastră şi să puneţi întrebări directe în schimb. Fiţi disponibili – fără a fi prea insistenţi.
Dacă oferiţi prea mult ajutor, persoana vizată poate înţelege că vreţi să o dominaţi sau că nu o respectaţi. Pierderea controlului este una dintre cele mai frustrante consecinţe ale vieţii cu psoriazis. Este important ca asistenţa oferită de dumneavoastră să confere senzaţia de control – nu de pierdere a acestuia. Dacă încercaţi să controlaţi viaţa şi tratamentul unei persoane, riscaţi să ajungeţi cu uşurinţă la epuizare şi respingere. Este important să înţelegeţi că nu trebuie să aveţi grijă de persoana dragă, ci să o ajutaţi să se îngrijească singură.