Psoriazisul și aspectul dumneavoastră

Psoriazisul si aspectul fizic

Depăşirea complexelor şi a ruşinii

Dacă v-a fost vreodată ruşine în legătură cu psoriazisul dvs., nu sunteţi singura persoană în această situaţie. Dar, similar oricărei boli, psoriazisul nu reprezintă un motiv de ruşine. Cu toate acestea, sentimentele de ruşine şi jenă sunt normale. De fapt, conform unui sondaj recent, 73% dintre persoanele cu psoriazis au declarat că se simt inhibaţi din cauza bolii lor.

Chiar dacă complexele legate de psoriazis sunt foarte normale, este important să faceţi faţă acestor sentimente pentru ca acestea să nu afecteze tratamentul şi calitatea vieţii.

Depasirea complexelor in psoriazis

Viaţa cu psoriazis poate fi dificilă

Impactul emoţional al vieţii cu o boală de piele cronică nu trebuie subestimat. Dacă vă faceţi griji în legătură cu aspectul pielii dvs., acest lucru vă poate împiedica să promovaţi la locul de muncă, să socializaţi, să vă faceţi prieteni noi şi să aveţi relaţii intime. Şi, dacă vă este ruşine de psoriazisul dvs., veţi avea tendinţa să ascundeţi această boală iar acest lucru poate fi epuizant din punct de vedere emoţional.

Există şi aspecte fizice care trebuie luate în considerare. Dacă acoperiţi întotdeauna psoriazisul purtând haine cu mâneci lungi, pantaloni şi eşarfe, nu numai că vă veţi simţi neconfortabil pe timpul verii dar pielea dvs. va fi expusă mai puţin la razele soarelui iar acestea pot fi benefice pentru ameliorarea psoriazisului - cu condiţia să evitaţi arsurile solare şi vă protejaţi pielea cu o cremă de protecţie solară.

Încrederea în sine este importantă

Chiar dacă complexele legate de psoriazis sunt foarte normale, este important să faceţi faţă acestor sentimente pentru ca acestea să nu afecteze tratamentul şi calitatea vieţii. Chiar dacă evitarea situaţiilor sociale care vă dau o stare de nelinişte poate părea o strategie validă, beneficiile acesteia pot fi de scurtă durată. În loc să reducă suferinţa, evitarea riscă să crească nivelul de îngrijorare cu privire la aspectul dvs. iar acest lucru poate provoca chiar mai multă anxietate.

Dacă credeţi că nu reuşiţi să găsiţi o metodă bună de a depăşi sentimentele de ruşine şi de anxietate, ar fi bine să vă adresaţi medicului care vă poate ajuta sau vă poate îndruma către un specialist.