O problemă împărtăşită este o problemă pe jumătate rezolvată

impartaseste problema psoriazisului

De ce este important să fiţi deschişi în legătură cu psoriazisul

Dacă v-aţi simţit vreodată stânjenit din cauza psoriazisului dumneavoastră, trebuie să ştiţi că nu sunteţi singurul. De fapt, în cadrul unui sondaj recent, 73% dintre persoanele cu psoriazis au raportat că se simt stânjenite din cauza afecţiunii lor. Astfel de nelinişti sunt foarte frecvente, astfel încât este important să vă gândiţi cum aţi putea să le depășiți şi să vă asiguraţi că nu vă vor afecta calitatea vieţii.

Este absolut normal să vă simţiţi nesigur

Din păcate, sentimentele de nesiguranţă şi stânjeneală îi pot determina pe unii oameni să încerce să ascundă că au psoriazis. Acest lucru este de înţeles, însă îi poate secătui din punct de vedere emoţional.

Evitarea situaţiilor cauzatoare de anxietate (de exemplu înotul, strângerile de mână) poate părea o strategie potrivită, însă beneficiile sunt de scurtă durată. În loc să uşureze suferinţa, strategia de evitare mai degrabă va amplifica neliniştile legate de felul în care arătaţi şi pot duce la creşterea nivelului de anxietate.

Ascunderea psoriazisului implică de asemenea consideraţii de natură fizică. Dacă vă acoperiţi mereu psoriazisul cu mâneci lungi, pantaloni şi eşarfe, este foarte probabil că vă veţi simţi inconfortabil din cauza arşiţei verii, iar în plus pielea dumneavoastră va fi mai puţin expusă la razele solare care, în doze moderate, pot avea de fapt efect benefic pentru psoriazis.

Păstrați legăturile sociale

Este important să obţineţi sprijin emoţional atunci când aveţi nevoie de acesta şi să ţineţi legătura cu cei din jur, în loc să încercaţi să vă gestionaţi afecţiunea pe cont propriu. Cu toate că la început vi se poate părea dificil să vorbiţi despre psoriazis, veţi vedea că, dacă veţi aborda deschis această problemă cu prietenii, familia, colegii şi angajatorul dumneavoastră, acest lucru vă poate aduce beneficii reale, de exemplu o reţea de sprijin mai extinsă, înţelegere din partea colegilor, precum şi o mai bună calitate a vieţii, acasă.

Dacă vă hotărîţi să discutaţi sincer despre psoriazis cu ceilalţi, iată câteva situaţii frecvente şi câteva recomandări referitoare la modalităţile de gestionare ale acestora:

Depăşirea neînţelegerilor

O problemă de care vă puteţi lovi este reprezentată de faptul că oamenii nu înţeleg psoriazisul. Mai mult decât atât, unii oameni s-ar putea chiar teme că ar putea să se molipsească de psoriazis, aşa că ar fi bine să-i asiguraţi că aşa ceva nu se poate întâmpla şi să le explicaţi afecţiunea într-un mod cât mai simplu posibil.

De exemplu puteţi spune: „Probabil că ştii că pielea se reînnoieşte în mod obişnuit la fiecare 3-4 săptămâni. În cazul meu, pielea lucrează prea repede. Se reînnoieşte la fiecare 3-4 zile, iar noile celule ale pielii nu au timp să se dezvolte normal. Acesta este motivul pentru care pielea mea este sensibilă şi solzoasă.“

Psoriazisul nu este ceva pentru care trebuie să vă fie ruşine. Dacă le spuneţi celor din că aveţi psoriazis, veţi găsi probabil înţelegere şi sprijin din partea lor.

vorbeste cu partenerul despre psoriazis

Discuţiile cu partenerul despre psoriazis

Indiferent cât de apropiat sunteţi de o anumită persoană, poate fi totuşi dificil ca partenerul dumneavoastră să ştie exact prin ce treceţi. Deşi poate fi dificil să vă deschideţi sufletul, înţelegerea din partea partenerului vă poate fi de mare ajutor în gestionarea eficientă a afecţiunii. În plus, dacă îl faceţi pe partenerul dumneavoastră să înţeleagă cum poate să vă ofere sprijin practic şi/sau emoţional, este posibil ca şi el să se simtă mai bine din această cauză.

Obţineţi sprijinul familiei

Psoriazisul poate fi foarte solicitant pentru viaţa de familie. Membrii familiei pot fi solicitaţi să îndeplinească sarcini în plus, de exemplu să vă ajute să vă aplicaţi medicamentul topic. De asemenea, poate fi afectată petrecerea timpului liber în familie, în cazul în care simţiţi nevoia să evitaţi spaţiile publice, de exemplu piscinele. Cu toate acestea, psoriazisul nu trebuie neapărat să distrugă viaţa de familie. Dacă sunteţi sincer în legătură cu afecţiunea dumneavoastră, membrilor familiei dumneavoastră le va fi mai uşor să vă acorde sprijinul de care aveţi nevoie.

Explicaţi psoriazisul colegilor

Psoriazisul poate afecta viaţa profesională în mai multe feluri, începând cu satisfacerea curiozităţii colegilor de muncă în legătură cu plăcile şi până la absenţele cauzate de exacerbări sau de stresul emoţional. Aşadar, este o idee bună să vă gândiţi cum veţi gestiona eventualele probleme şi cum le veţi explica colegilor afecţiunea dumneavoastră.

Odată ce aţi hotărât să le spuneţi despre psoriazis, gândiţi-vă cu atenţie ce vreţi să afle şi ce nu. Ca regulă generală, cel mai bine este să folosiţi un limbaj simplu. Puneţi accent pe faptul că reuşiţi să vă controlaţi afecţiunea, că aceasta nu este contagioasă şi că nu vă afectează activitatea profesională.

O reţea de sprijin mai extinsă

Psoriazisul nu este ceva pentru care trebuie să vă fie ruşine. Dacă le spuneţi celor din jur că aveţi psoriazis, veţi găsi probabil înţelegere şi sprijin din partea lor. Deşi acest lucru s-ar putea să nu fie uşor, vă va ajuta să vedeţi lucrurile în perspectivă. Puţini sunt cei care sunt pe deplin mulţumiţi de felul în care arată şi oricine ştie cum este să te simţi la un moment dat stânjenit şi nesigur.

Este decizia dumneavoastră cui spuneţi despre psoriazis, dar s-ar putea să fiţi plăcut surprins de reacţiile pozitive.