Mentinerea stimei de sine in lupta cu psoriazisul

stima de sine in lupta cu psoriazisul

Moduri în care să vă simţiţi mai bine în pielea proprie

Similar oricărei boli sau afecţiuni, psoriazisul nu reprezintă un motiv de ruşine, dar sentimentele de ruşine şi jenă sunt normale. Chiar dacă este normal să vă simţiţi complexaţi din cauza aspectului pielii, vestea bună este că există strategii pe care le puteţi aplica pentru a avea mai multă stimă de sine, a fi mai relaxaţi şi a face lucrurile pe care vi le doriţi.

Păstraţi un jurnal al stărilor de spirit

Notaţi ce, când şi de ce apar emoţiile negative şi, toate situaţiile sau gândurile asociate cu acestea. Dacă observaţi orice fel de şabloane, puteţi găsi soluţii şi puteţi stabili obiective realiste.

De exemplu, dacă copiii vecinilor se uită lung uneori la plăgile dvs., obiectivul dvs. poate fi să aveţi o discuţie prietenoasă cu părinţii lor despre psoriazis, astfel încât aceştia să înţeleagă despre ce este vorba.

Sarbătoriți micile succese

Chiar şi cele mai mici realizări pot conta enorm pentru încrederea în sine, astfel că este important să le confirmaţi în mod corespunzător. În fiecare zi, notaţi două sau trei lucruri pe care le-aţi realizat, indiferent de importanţa acestora.

Fiţi cel mai bun prieten al dumneavoastră

Imaginaţi-vă că discutaţi cu un prieten bun. Ce sfat credeţi că v-ar da? Există şansa ca acesta să vă reamintească care sunt punctele dumneavoastră tari şi de ce vă place. Acum, imaginaţi-vă că sunteţi cel mai bun prieten al dumneavoastră şi, vă trataţi cu puţină înţelegere şi compasiune.

Similar oricărei boli sau afecţiuni, psoriazisul nu reprezintă un motiv de ruşine dar sentimentele de ruşine şi jenă sunt normale.

Detaseaza-te de psoriazis

Detaşaţi-vă de situaţie

Data viitoare când începeţi să vă îngrijoraţi în legătură cu ce pot crede sau spune oamenii, faceţi un pas înapoi, mental şi, imaginaţi-vă că priviţi lucrurile din perspectiva unei terţe persoane. În acest fel, puteţi învăţa să nu luaţi lucrurile prea personal.

Învăţaţi să vă placeţi

În fiecare dimineaţă, uitaţi-vă în oglindă şi reamintiţi-vă că aveţi un zâmbet minunat, o personalitate plăcută sau că îi faceţi pe oameni să râdă cu uşurinţă. Apoi, dacă apar gânduri negative legate de psoriazisul dvs. pe parcursul zilei, puteţi alege să vă reamintiţi voluntar de multele atribute pozitive care vă caracterizează.

Lăsaţi prietenii să vă ajute

Timpul petrecut cu persoanele care ne iubesc ne face să ne simţim apreciaţi şi înţeleşi. Chiar dacă nu aveţi dispoziţia să ieşiţi, o discuţie rapidă la telefon sau 10 minute petrecute cu recitirea felicitărilor vechi de ziua dumneavoastră, a scrisorilor sau emailurilor vă pot reaminti ce cred oamenii importanţi despre dumneavoastră.

Documentaţi-vă continuu

Dobândirea unei abilităţi noi, cum ar fi învăţarea unei noi limbi străine sau să cântaţi la un instrument muzical vă poate face să aveţi o părere mult mai bună despre dumneavoastră. Sau, puteţi practica un hobby sau sport nou sau puteţi găsi un alt mod de exprimare a propriei creativităţi.

Învăţaţi să vă acceptaţi aşa cum sunteţi

Unele persoane cu psoriazis au dificultăţi în acceptarea aspectului pielii. Dacă aveţi această problemă, încercaţi să petreceţi 5-10 minute în fiecare zi analizând zonele afectate. Încercaţi să nu vă judecaţi prea aspru. Învăţaţi să vă acceptaţi şi să vă iubiţi aşa cum sunteţi. Faceţi acest lucru în mod regulat şi, în timp, este posibil să vă simţiţi mai bine în legătură cu boala dvs.