Să ştiţi la ce să vă aşteptaţi din partea tratamentului pentru psoriazis

asteptari tratament psoriazis

Sugestii principale despre cum puteţi face faţă acestor situaţii

Dacă bănuiţi că resimţiţi o reacţie adversă la tratamentul pentru psoriazis, întrebaţi medicul care este cea mai bună metodă de abordare.

În funcţie de tratament, pot interveni reacţii adverse diferite. În general, reacţiile adverse pot fi mai grave dacă urmaţi un tratament sistemic sau biologic spre deosebire de tratamentul topic. Discutaţi cu medicul despre reacţiile adverse posibile, pentru a şti la ce să vă aşteptaţi.

Reacţii adverse în urma tratamentului topic

Unele tratamente topice pot provoca o iritare uşoară a pielii ca reacţie adversă frecventă. Aceasta poate fi o senzaţie de usturime pe piele şi prurit.

Pruritul este reclamat frecvent de persoanele cu psoriazis. Iată câteva lucrurile pe care le puteţi face pentru a face faţă senzaţiei fără să agravaţi situaţia:

  • Faceţi o baie de 10 minute în apă călduţă în care aţi adăugat o lingură de ulei de baie.
  • Hidrataţi pielea în mod constant cu creme emoliente sau unguente deoarece pruritul este mai accentuat pe pielea uscată.
  • Pentru scalp: folosiţi un şampon delicat şi un balsam după fiecare şamponare pentru a hidrata scalpul. Lăsaţi părul să se usuce natural. Aerul cald de la uscătorul de păr poate usca pielea scalpului
  • Staţi cu scalpul sau corpul sub un jet de apă rece
  • Aplicaţi o compresă rece sau un prosop umezit cu apă rece pe zona afectată. Acest lucru vă ajută şi atunci când aveţi senzaţia de usturime pe piele din cauza pruritului.
  • Nu vă scărpinaţi timp de 10 secunde, după care strângeţi pumnul timp de 30 de secunde. Astfel, nu vă veţi mai gândi la senzaţia de pe piele. Apoi, dacă senzaţia de prurit persistă, presaţi zona cu degetul.
  • Încercaţi să uitaţi de senzaţie cu ajutorul altei activităţi – de exemplu, preparaţi un ceai, citiţi o carte sau ascultaţi muzică.
  • Rugaţi partenerul(a), un membru al familiei sau un prieten să vă ajute să uitaţi de prurit discutând despre altceva în timp ce aşteptaţi să se diminueze senzaţia.

Dacă resimţiţi reacţii adverse, aceste strategii simple vă pot ajuta să depăşiţi momentul.

consultatie psoriazis

Dacă aveţi întrebări – consultaţi medicul

Dacă apar iritaţii uşoare ale pielii ca reacţii adverse la tratament, astfel de strategii simple vă pot ajuta să depăşiţi momentul. Dacă problemele persistă, sau dacă apar reacţii neobişnuite la medicamentele folosite, trebuie să discutaţi întotdeauna cu medicul.