Includeţi tratamentul dumneavoastră în rutina zilnică

rutina zilnica si psoriazisul

Integraţi planul de tratament pentru psoriazis în stilul de viaţă

Tratamentul dumneavoastră poate avea mai multe moduri de administrare. Acesta poate fi un produs topic, o tabletă sau o injecţie. Fiecare dintre acestea este diferit. Tratamentele topice sunt prescrise cel mai frecvent, în timp ce tratamentele sub formă de tablete sau injecţii (sistemice şi biologice) sunt utilizate în cazul psoriazisului moderat până la sever, precum şi pentru artrita psoriazică.Fiecare tratament are o doză anume. Tratamentele topice trebuie aplicate, de obicei, cel puţin o dată pe zi, în timp ce alte tratamente este posibil să trebuiască aplicate cu o frecvenţă mai mică.

Este foarte important să nu fiţi descurajat de ideea că trebuie să vă trataţi psoriazisul în fiecare zi.

Tratamente zilnice impotriva psoriazisului

Tratamente zilnice împotriva psoriazisului

Pentru a obţine cele mai bune rezultate cu tratamentul împotriva psoriazisului, trebuie să îl aplicaţi exact în modul în care vi l-a prescris medicul. Însă, din cauza ritmului trepidant al vieţii, s-ar putea să fiţi tentat să săriţi uneori peste administrarea tratamentului sau pur şi simplu s-ar putea să uitaţi de el.

Este foarte important să nu fiţi descurajat de ideea că trebuie să vă trataţi psoriazisul în fiecare zi. Includeţi aplicarea tratamentului în rutina dumneavoastră zilnică, eventual prin asocierea cu o activitate de rutină precum periajul dentar. Puteţi să păstraţi medicamentul în acelaşi loc, ca un memento vizual.

Păstraţi medicamentul într-un loc în care îl vedeţi în fiecare zi, de exemplu pe noptieră, în dulăpiorul cu medicamente din baie sau chiar în bucătărie, lângă cafea şi ceai. Desigur, trebuie să vă asiguraţi că medicamentul nu este la îndemâna copiilor şi a animalelor de companie şi că sunt respectate instrucţiunile privind păstrarea acestuia.

Acordaţi suficient timp tratamentulu pentru psoriazis

În cazul în care timpul reprezintă o problemă pentru dumneavoastră, luaţi în considerare utilizarea unei formulări cu absorbţie cutanată mai rapidă. De asemenea, vă puteţi trezi cu câteva minute mai devreme sau puteţi merge la culcare cu câteva minute mai târziu. Dacă vă place să vă planificaţi ziua în cele mai mici detalii, planificaţi aplicarea tratamentului pentru psoriazis ca un fel de „programare regulată cu dumneavoastră înşivă“.O altă posibilitate este să obţineţi timp liber suplimentar rugând un prieten sau o rudă să preia una din sarcinile dumneavoastră cotidiene. În fond, probabil că spălatul vaselor durează cam tot atâta timp ca aplicarea tratamentului dumneavoastră.Veţi avea şanse mai mari să găsiţi timp pentru tratarea psoriazisului dacă îl combinaţi cu o activitate care vă face plăcere. Ascultaţi muzica preferată, un post de radio favorit sau urmăriţi un program TV care vă place.

Ghid al tratamente topice zilnice

Tratamentele topice pentru psoriazis pot să difere foarte mult în ceea ce priveşte uşurinţa aplicării, cât sunt de uleioase sau în ce măsură murdăresc hainele şi timpul necesar până se absorb în piele. Alegerea formulării adecvate vă poate ajuta în gestionarea tratamentului pentru psoriazis, mai ales dacă îl includeţi în rutina dumneavoastră cotidiană. Cele mai frecvente formulări includ următoarele:Unguent: tratament topic utilizat în mod obişnuit. Din cauză că este vâscos şi uleios, distribuţia uniformă a acestuia este mai dificil de realizat şi de obicei este nevoie de mai mult timp pentru a se absorbi în piele.Gel: formulare topică mai nouă. Este mai uşor de aplicat decât unguentul şi se absoarbe mai rapid în piele. La fel ca unguentul, este o substanţă transparentă, adeseori pe bază de apă sau alcool, însă pentru psoriazis există geluri pe bază de ulei cu scopul de a include proprietăţile hidratante ale unui unguent.Creme: de obicei, acestea sunt substanţe de culoare albă care constau dintr-o combinaţie de ulei şi apă. Ele variază mult în ceea ce privește conţinutul de ulei şi prezintă multe dintre proprietăţile hidratante ale unui gel. Şampon: săpun lichid cu un ingredient activ destinat psoriazisului scalpului. În general, trebuie să lăsaţi şamponul să acţioneze timp de 15-30 de minute înainte de a vă clăti părul.

Gestionarea murdăririi hainelor

Dacă aveţi o reţinere în utilizarea tratamentului dumneavoastră cauzată de posibila murdărire a hainelor pe care acesta ar putea s-o producă, puteţi lua în considerare un tratament alternativ mai puţin uleios. Dacă aveţi un număr mare de plăci care trebuie tratate, puteţi proteja lenjeria de pat cu ajutorul unui prosop sau cearșaf vechi. Dacă aveţi psoriazis al scalpului şi vă aplicaţi tratamentul înainte de culcare, utilizaţi o învelitoare veche de pernă pentru a vă proteja lenjeria de pat, ca să puteţi dormi bine fără să vă faceţi griji legate de murdărirea acesteia.

Gestionarea programului de aplicare a tratamentului dumneavoastră

În cazul tratamentelor pentru psoriazis care necesită o aplicare mai puţin frecventă, de exemplu o dată pe săptămână, este dificil să vă amintiţi exact momentul în care trebuie utilizate acestea. Este o idee bună ca pentru gestionarea acestor tratamente să utilizaţi un calendar, un dispozitiv electronic sau un smartphone, pe care să setaţi o alarmă sau un memento.

Urmărirea rezultatelor

Pentru a vă ajuta să evaluaţi beneficiile tratamentului pentru psoriazis, este o idee bună să vă urmăriţi progresul. Încercaţi să înregistraţi orice modificare minoră privind felul în care vă arată pielea sau o percepeţi pe aceasta prin intermediul unui jurnal zilnic al simptomelor dumneavoastră, eventual făcând fotografii ale plăcilor dumneavoastră, la intervale regulate.Acest lucru vă va ajuta să vedeţi ameliorările pe care altminteri le-aţi omite, iar astfel de dovezi vizibile de ameliorare vă pot încuraja să vă ţineţi de rutina dumneavoastră de tratament.

Gestionarea reacţiilor adverse

Toate tratamentele pot avea potenţiale reacţii adverse. Este important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră, astfel încât să ştiţi la ce să vă aşteptaţi şi când să reacţionaţi. Trebuie să contactaţi medicul în orice situaţie în care observaţi apariţia unui aspect neaşteptat în timp ce urmaţi un tratament pentru psoriazis.