Tipuri de psoriazis si simptome

Tipuri de psoriazis

Înţelegerea mai bună a simptomelor in diferite tipuri de psoriazis

Tindem să considerăm psoriazisul ca fiind o boală cu o singură formă, când, de fapt, există mai multe tipuri de psoriazis.

Psoriazis în plăci

Aceasta este forma cea mai des întâlnită care afectează aproape 80% din persoanele cu psoriazis. Psoriazisul în placi se poate manifesta oriunde dar cel mai adesea apare pe coate, genunchi, spate şi scalp. Simptomele includ plăci proeminente, roşii acoperite de cruste albe-argintii care se desprind cu regularitate.
80% din persoanele cu psoriazis suferă de psoriazis în plăci
infograpic
Toate persoanele cu psoriasis Placa de psoriazis

Psoriazisul scalpului

Această formă afectează 50-80% dintre persoanele cu psoriazis, fiind de fapt aceeaşi afecţiune ca psoriazisul cu plăci. Psoriazisul scalpului variază de la forme foarte uşoare (cruste uşoare, fine) până la forme extrem de severe, cu plăci îngroşate, acoperite cu cruste, care se întind pe întregul scalp şi dincolo de linia de inserţie a părului, către frunte, ceafă şi în jurul urechilor.

Psoriazisul scalpului afectează între 50% si 80% din persoanele cu psoriazis
infograpic
Toate persoanele cu psoriasis Psoriazisul scalpului

Psoriazis gutat („în picături“)

Acest tip afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis, marea lor majoritate copii şi adolescenţi, şi apare sub forma unor mici leziuni punctiforme de culoare roşie, cu cruste, care arată ca şi cum corpul ar fi fost împroşcat cu un lichid roşu. Adeseori, psoriazisul gutat poate fi declanşat de o infecţie streptococică a gâtului. Cazurile uşoare se pot remite fără niciun tratament. Este preferat tratamentul topic, însă fototerapia poate fi de asemenea eficientă. Medicaţia orală şi injecţiile sunt utilizate numai în cazurile severe. Psoriazisul gutat se poate transforma în psoriazis cu plăci, care este cea mai frecventă formă de psoriazis.

Psoriazisul gutat afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis
infograpic
Toate persoanele cu psoriasis Psoriazis gutat

Psoriazis pustular

Mai puţin de 5% dintre persoanele cu psoriazis sunt afectate de psoriazisul pustular. Acesta se poate manifesta ca o complicaţie a psoriazisului în plăci, în urma administrării anumitor medicamente sau în urma întreruperii bruşte a unui tratament urmat continuu, o perioadă lungă de timp. Plăcile psoriazisului pustular sunt caracterizate de pustule, proeminenţe pline cu puroi, mâinile şi picioarele fiind cele mai afectate. Psoriazisul pustular nu este nici el contagios.

Psoriazisul este o denumire care include mai multe afecţiuni diferite. Dacă aflaţi mai multe despre fiecare tip de psoriazis veţi putea înţelege mai uşor simptomele.

Psoriazis inversat sau flexural

Destul de rar întâlnit, psoriazisul inversat sau flexural apare de obicei pe axilă, abdomen, sub sâni şi în alte cute ale pielii din jurul organelor genitale şi feselor. Se manifestă sub forma unor pete netede, de culoare roşu aprins în jurul cutelor pielii şi pe margini, poate provoca crăparea pielii. Poate fi agravat de transpiraţie şi de frecarea pielii din cauza zonei în care se manifestă.

Artrita psoriazică

Aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis fac, de asemenea, artrită psoriazică. Simptomele artritei psoriazice includ dureri, redoare şi tumefiere la nivelul articulaţiilor şi în jurul acestora. Cea mai mare probabilitate de apariţie a acesteia se întâlneşte la persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Este posibil ca atât factorii genetici, cât şi cei de mediu să joace un rol în debutul bolii. Artrita psoriazică se tratează la fel ca poliartrita reumatoidă.

Psoriazisul eritrodermic

Acest tip se manifestă foarte rar. Poate acoperi corpul cu pete roşii, cu cruste. Psoriazisul eritrodermic ste una dintre cele mai grave forme de psoriazis şi poate pune viaţa în pericol deoarece compromite bariera de protecţie pe porţiuni mari ale pielii. psoriazisul eritrodermic

Aproximativ 30% din persoanele cu psoriazis dezvoltă, de asemenea, artrită psoriazică
infograpic
Toate persoanele cu psoriasis Artrita psoriazică