Psoriazisul la picioare și tălpi

Psoriazisul la picioare si talpi

Simptome frecvente şi măsuri de precauţie

Simptomele psoriazisului pot varia în funcţie de partea corpului care vă este afectată. Discutaţi despre psoriazisul de care suferiţi cu medicul dumneavoastră, iar acesta va putea să vă prescrie un tratament adecvat şi să vă ajute să vă gestionaţi afecţiunea.

Simptomele psoriazisului la nivelul picioarelor şi controlul acestora

De obicei, psoriazisul la picioarese manifestă sub forma unor plăci ovalare sau de formă neregulată. Uneori, mai multe leziuni confluează pentru a da naştere unei leziuni mai mari. Adeseori, plăcile de la nivelul gambelor şi genunchilor sunt deosebit de pruriginoase. Dacă plăcile sunt situate la nivelul liniilor de mobilitate articulară, este posibil să apară fisuri ale acestor leziuni. Poate fi util să acordaţi o atenţie deosebită acestor leziuni atunci când vă hidrataţi pielea cu un produs emolient.

Expunerea la temperaturi înalte sau perioadele lungi de timp în care sunteţi nevoit să staţi în picioare pot cauza tumefierea venelor de la nivelul membrelor inferioare, ceea ce suprasolicită şi mai mult pielea dumneavoastră.

Simptomele psoriazisului la tălpi

Psoriazisul hiperkeratozic este frecvent atât la nivelul picioarelor, cât şi al mâinilor. Leziunile pot fi bine definite sau mai difuze. Plantele (tălpile)/palmele şi părţile laterale ale degetelor de la picioare şi de la mâini sunt adeseori afectate.

O altă formă este aşa-numita variantă pustuloasă a psoriazisului. În această formă de psoriazis apare un număr variabil de mici pustule (cu sau fără scuame, eritem şi cruste) care dau naştere unor leziuni neplăcute la nivelul plantelor (sau al palmelor). Deşi pustulele pot să arate ca nişte infecţii, acestea sunt de fapt sterile. Picioarele pot fi sensibile şi pot deveni foarte dureroase.

Problema poate fi mai gravă pentru persoanele cu talpa plată, înalte sau supraponderale, sau care au locuri de muncă unde trebuie să stea mult timp în picioare.

Îngrijirea tălpilor

Igiena zilnică atentă este esenţială atunci când psoriazisul afectează tălpile. Încălţămintea trebuie să fie uşoară şi comodă. Alegeţi încălţămintea care menţine talpa la temperaturi scăzute şi uscată şi permite circulaţia liberă a aerului.

Dacă suferiși de psoriazis la tălpi, încercaţi să folosiţi tălpici din spumă, plută sau umpluţi cu apă deoarece acestea reduc presiunea asupra pielii. De asemenea, puteţi folosi tălpici din polimeri care vor amortiza şocurile şi vor ajuta vindecarea pielii. Evitaţi încălţămintea cu vârful ascuţit şi cea realizată din materiale sintetice precum plasticul.

Pe timp de iarnă, tălpile trebuie menţinute calde, în special dacă aveţi o circulaţie periferică slabă şi dacă vi se răcesc uşor picioarele. Pe timp de vară, este recomandată spălarea zilnică a picioarelor.