Psoriazisul la mâini şi unghii

Psoriazisul la maini si unghii

Simptome frecvente şi măsuri de precauţie

Psoriazisul la mâini şi unghii poate face dificilă desfăşurarea activităţilor cotidiene sau executarea acţiunilor de fineţe.

Este posibil ca gestionarea psoriazisului la mâini şi unghii să ridice probleme. Adeseori, plăcile sunt mai vizibile decât cele de la nivelul trunchiului sau scalpului, iar mâinile sunt foarte importante în cadrul relaţiilor interpersonale, în situaţii sociale sau profesionale.

Simptome frecvente ale psoriazisului mâinilor şi unghiilor

Psoriazisul poate să apară pe dosul mâinilor, însă este mai frecvent pe palme. În cazul afectării palmelor, pielea devine foarte friabilă, ceea ce permite pătrunderea bacteriilor. Acest lucru poate da naştere unui cerc vicios de inflamaţie şi infecţie.

  • În aproximativ jumătate din cazuri, psoriazisulla mâini afectează unghiile.
  • Cel mai frecvent aspect caracteristic este reprezentat de apariţia unor depresiuni ale unghiilor (denumite şi „pitting“).
  • Unghiile pot deveni albicioase şi îngroşate. Ca urmare a uscăciunii, este de asemenea posibilă apariţia unor striaţii pe unghie.
  • În cazul în care sunt afectate cuticulele, acestea nu îşi mai pot îndeplini rolul de barieră de protecţie.
  • De asemenea, inflamaţia poate pătrunde sub unghie.

În aproximativ jumătate din cazuri, psoriazisul la mâini afectează și unghiile.

Opţiuni de tratament şi măsuri de precauţie

Ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre psoriazisul mâinilor şi unghiilor şi despre opţiunile de tratament actuale. De asemenea, puteţi cere ajutor în ceea ce priveşte strategiile de gestionare şi măsurile simple de precauţie pe care le puteţi lua.

Printre măsurile de prevenţie se numără evitarea mişcărilor care pot provoca frecarea repetată a mâinilor. De exemplu, croşetatul poate agrava leziunile.De asemenea, medicul vă poate recomanda să purtaţi mănuşi pentru a vă proteja pielea de murdărie, substanţe chimice sau lichide. În cazul în care medicul vă recomandă mănuşi, este important să le schimbaţi frecvent şi să nu le purtaţi permanent, deoarece pielea are nevoie de expunere la aer pentru a se vindeca.

Trebui să fiţi conştient de faptul că unele mănuşi din cauciuc conţin substanţe chimice agresive care pot provoca o reacţie. În fine, în cazul în care mănuşile cauzează iritaţie sau transpiraţie, încercaţi să purtaţi în interiorul lor nişte mănuşi subţiri din bumbac.

O bună îngrijire a mâinilor şi unghiilor

Dacă aveţi psoriazis la unghii, trebuie să păstraţi unghiile cât mai uscate posibil. De fiecare dată când vă spălaţi pe mâini, încercaţi să uscaţi vârfurile degetelor cu un prosop absorbant pentru a îndepărta toată umezeala care poate pătrunde altfel sub unghii.

Este o idee bună să vă tăiaţi scurt unghiile, deoarece unghiile lungi sunt mai vulnerabile la infecţii. Utilizaţi unghieră, nu foarfecă. Nu piliţi unghiile. Procedaţi întotdeauna cu blândeţe atunci când vă faceţi manichiura, având o grijă deosebită la cuticule.