Identificaţi principalele cauze ale psoriazisului

principalele cauze ale psoriazisului

Factori frecvenți de declanșare

Chiar dacă nu se cunosc încă cu exactitate cauzele psoriazisului, factorii genetici şi de mediu par să joace un rol important în apariţia acestuia.

Studiile arată că şansele de psoriazis ereditar sunt de 10% la persoanele cu un părinte afectat, crescând la 50% la persoanele cu ambii părinţi afectaţi. Cu toate acestea, nu toate persoanele care moştenesc genele pentru psoriazis vor dezvolta această afecţiune. Cauzele interne sau externe ale psoriazisului, denumite „factori declanşatori” pot contribui şi ei la dezvoltarea psoriazisului sau la episoade agresive de dezvoltare de plăci.

Factorii declanşatori sunt diferiţi pentru fiecare persoană – ceea ce declanşează psoriazisul în cazul unei persoane poate avea un alt efect asupra altei persoane.

Cauzele externe ale psoriazisului

Cauzele externe ale psoriazisului includ leziunile de piele, cum ar fi arsurile solare, vaccinările şi zgârieturile. Această reacţie la traumă este denumită fenomenul Koebner, după numele unui medic din secolul 19 care a recunoscut că a dezvoltat plăci noi de psoriazis în zonele unde a fost muşcat de calul său.

Printre celelalte leziuni şi afecţiuni ale pielii cunoscute pentru declanşarea psoriazisului se numără: bărbieritul, muşcăturile, vânătăile, frecarea sau iritarea, acupunctura, iritaţiile chimice sau aplicarea benzii adezive pe piele, tatuajele, abcesele, dermatita, băşicile, vitiligo şi scabia.

Cauzele externe ale psoriazisului

Cauzele interne ale psoriazisului

Cauzele interne ale psoriazisului includ stresul emoţional şi anumite medicaţii – cum ar fi litiul, beta-blocantele, corticosteroizii şi medicamentele împotriva malariei. Unele infecţii, în special infecţiile bacteriene streptococice – pot declanşa de asemenea psoriazisul.

Factorii declanşatori sunt diferiţi pentru fiecare persoană – ceea ce declanşează psoriazisul în cazul unei persoane poate avea un alt efect asupra altei persoane. Pentru a afla ce anume declanşează episoadele agresive de psoriazis, cel mai bine este să vorbiţi cu medicul despre boala dvs. Acesta va avea experienţa necesară pentru a identifica posibilii factori declanşatori ai psoriazisului şi, vă poate ajuta să limitaţi modul în care acesta vă poate afecta.