Intelegerea opțiunilor de tratament pentru psoriazis

optiuni tratament psoriazis

Identificarea tratamentului potrivit

Atunci când medicul vă pune pentru prima dată diagnosticul de psoriazis, este posibil să vă simţiţi copleşit. Poate că vă simţiţi uşurat să aflaţi că există lucruri care se pot face în privinţa acestuia sau puteţi simţi şoc, teamă, nesiguranţă, ba chiar furie.

Cu siguranţă că veţi fi preocupat de numeroase probleme. În primul rând, există mai multe tipuri de psoriazis şi fiecare dintre ele afectează o anumită parte a corpului într-un anumit fel.

O altă întrebare importantă este în ce măsură veţi fi afectat de psoriazis. La această întrebare nu se poate, practic, răspunde. Este posibil să prezentaţi doar cele mai uşoare simptome, cu apariţia ocazională de plăci şi prurit, sau simptome fizice mai severe. Oriunde v-aţi situa în acest interval larg, cel mai important lucru este să deţineţi controlul şi să vă menţineţi o atitudine pozitivă.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecţiune medicală care, cel mai frecvent, implică o creştere exagerat de rapidă a celulelor pielii. Din cauza unor semnale eronate generate de sistemul imun, formarea unor noi celule ale pielii durează doar câteva zile, în loc de câteva săptămâni, cum ar fi normal.

Creşterea excesivă a celulelor pielii duce la apariţia leziunilor psoriazisului. Leziunile au trei aspecte caracteristice: crustele, îngroşarea şi inflamaţia (roşeaţa). Este important de subliniat că această creştere accelerată a celulelor nu are nimic de-a face cu cancerul.

De asemenea, la aproximativ 30% dintre persoanele care au psoriazis apare şi o artrită psoriazică, care le afectează articulaţiile. În cazul în care bănuiţi că sunteţi afectat, vorbiţi cu medicul dumneavoastră şi expuneţi-i motivele care vă fac să credeţi acest lucru.

Din ce cauză apare psoriazisul?

Cauza exactă de apariţie a psoriazisului este încă neelucidată. Este o afecţiune complexă, care poate avea numeroase cauze posibile, de natură genetică, imunologică, legate de mediu şi psihologice. Aceşti factori alterează modul de funcţionare al celulelor pielii, crescând viteza de producere şi descuamare a acestora.

Este foarte important să ştiţi că psoriazisul nu este contagios. Nu v-aţi molipsit de la nimeni şi nu puteţi să-i îmbolnăviţi pe alţii nici prin atingere, nici dacă înotaţi în aceeaşi piscină şi nici prin contact intim.

Psoriazisul este rar?

Psoriazisul poate să apară la oricine. Acesta se întâlneşte cu o frecvenţă egală la bărbaţi şi femei şi afectează aproximativ 2-3% din populaţia globului.

Psoriazisul poate să debuteze la orice vârstă, însă la majoritatea oamenilor apare între 20 şi 35 de ani. 75% dintre cazurile de psoriazis debutează înainte de vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, este posibil ca afecţiunea să apară în copilărie sau la vârste înaintate.

Control activ

În cazul în care aveţi psoriazis, nu este îndeajuns să trăiţi cu această afecţiune. Aveţi nevoie de informaţii, astfel încât să vă puteţi gestiona afecţiunea în mod optim. Una din modalităţile în care puteţi începe acest lucru este să aflaţi ce este această afecţiune, la cine apare şi ce o cauzează. Psoriazisul este o afecţiune care durează toată viaţa, astfel încât, cu cât mai rapid vă înarmaţi cu informaţii esenţiale despre aceasta, cu atât mai rapid veţi putea să o controlaţi şi să reduceţi la minimum impactul acesteia asupra vieţii dumneavoastră.

Modalităţile obişnuite pentru tratarea psoriazisului:

  • Tratamente topice care se aplică direct pe piele şi sunt prescrise de medic.
  • Tratamente sistemice care nu se aplică direct pe piele, ci se administrează în alte moduri, de exemplu sub formă de comprimate sau injecţii.
  • Fototerapia pe bază de prescripţie medicală care include o serie de tratamente care implică un tip de lumină denumită radiaţie ultravioletă, adică UV.

În afară de tratamentele pe bază de prescripţie medicală, persoanele cu psoriazis utilizează diferite tipuri de produse topice care contribuie la menţinerea stării de hidratare a pielii şi pot să reducă unele simptome asociate psoriazisului. Acestea includ: uleiuri/geluri de duş/baie, produse hidratante (sau emoliente), keratolitice (de exemplu acid salicilic) şi şampoane care conţin gudron de cărbune.

Cum faceți față psoriazisului

Fiecare persoană îşi gestionează psoriazisul în felul său, iar tratamentul trebuie ales în urma conversaţiilor cu medicul dumneavoastră.

Este posibil ca un tratament să fie eficient la o persoană, însă la alta să nu aibă efect. De asemenea, în unele cazuri, este posibil ca un tratament pentru psoriazis care fusese eficient la o anumită persoană să nu mai reprezinte alegerea adecvată în cazul unui tratament viitor.

Prin urmare, colaboraţi cu medicul dumneavoastră pentru a identifica tratamentul pentru psoriazis adecvat.