Cum să controlaţi psoriazisul la nivelul pliurilor cutanate

psoriazisul la nivelul pliurilor cutanate

Simptome frecvente şi măsuri de precauţie

Pielea din pliurile cutanate, aşa cum este de exemplu cea din axile sau din pliurile submamare, este mult mai delicată şi mai fină decât cea din alte zone. Fricţiunea şi transpiraţia pot cauza adeseori o iritaţie a psoriazisului.

În regiunile în care pielea este expusă într-o măsură mai mică la aer se produc condiţii de căldură şi umiditate. Acestea cresc probabilitatea apariţiei infecţiilor candidozice şi fungice, în special în zone cu transpiraţie mai abundentă aşa cum sunt axilele, pliurile submamare, precum şi zona inghinală şi a perineului.

Încercaţi cât mai des posibil să purtaţi haine largi şi confortabile. Cele mai adecvate materiale sunt bumbacul sau amestecurile poli-bumbac.

Măsuri de precauţie

Pentru o gestionare mai uşoară a bolii, încercaţi să păstraţi pliurile pielii cât mai uscate posibil, chiar şi după dispariţia psoriazisului. De asemenea trebuie sa aveti grija sa spalati delicat zona si sa o uscati bine dupa aceea. Dacă este cazul, puteţi folosi şerveţele pentru a fi siguri că pliurile mai mărunte sunt şi ele complet uscate.

Încercaţi să purtaţi haine largi şi confortabile. Cele mai adecvate materiale sunt bumbacul sau amestecurile poli-bumbac. Femeile ar fi bine să evite purtarea de sutiene cu sârmă deoarece aceste pot intensifica transpiraţia.

Păstraţi zona uscată şi confortabilă

În cazul psoriazisului localizat în zona inghinală şi a perineului (în jurul organelor genitale şi a anusului şi în şanţul interfesier), este o idee bună ca în zilele calde de vară să faceţi un duş în plus. După ce v-aţi spălat, nu uitaţi să uscaţi temeinic pliurile din zona inghinală şi a feselor.

Ar trebui să purtaţi lenjerie confortabilă din bumbac. În măsura în care acest lucru este posibil, evitaţi purtarea de blugi sau pantaloni strâmţi. Cel mai bine ar fi să nu purtaţi materiale sintetice direct pe piele, deoarece acestea pot cauza transpiraţie excesivă. În cazul bărbaţilor sunt de preferat boxerii faţă de chiloţi, deoarece permit circulaţia aerului.