Psoriazis: privire de ansamblu şi câteva aspecte esenţiale

Ce este psoriazisul

Obţineţi informaţiile de care aveţi nevoie despre psoriazis

Atunci când medicul vă pune pentru prima dată diagnosticul de psoriazis, este posibil să vă simţiţi copleşit. Deşi este posibil să vă simţiţi uşurat să aflaţi că afecţiunea dumneavoastră are un nume şi există lucruri care se pot face în privinţa acesteia. In numeroase cazuri acestei senzaţii de uşurare i se asociază sentimente de şoc, teamă, nesiguranţă, ba chiar furie.

Fiecare persoană percepe  psoriazisul în mod diferit, începând cu leziuni extrem de uşoare şi prurit cu apariţie ocazională şi până la simptome fizice mult mai severe.

În cazul în care aveţi psoriazis, nu este îndeajuns să acceptaţi acest lucru. Aflând cât mai multe despre această afecţiune, veţi deţine informaţiile necesare pentru a gestiona în mod optim psoriazisul dumneavoastră.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecţiune medicală care afectează cel mai frecvent celulele pielii care se dezvoltă prea rapid. Semnalele false transmise de sistemul imunitar determină formarea de noi celule de piele în doar câteva zile şi nu câteva săptămâni cum este normal. Creşterea excesivă a celulelor pielii poate provoca plăgile de psoriazis. Leziunile au trei caracteristici: cruste, îngroşare şi inflamare (roşeaţă). Este important să subliniem că, creşterea accelerată a celulelor pielii nu are nici o legătură cu cancerul.

Fiecare persoană percepe psoriazisul în mod diferit, începând cu leziuni extrem de uşoare şi prurit cu apariţie ocazională şi până la simptome fizice mult mai severe.

Până la 30% dintre persoanele cu psoriazis pot dezvolta şi artrită psoriazică. Dacă credeţi că sunteţi printre persoanele afectate, discutaţi cu medicul şi explicaţi de ce credeţi acest lucru.

cauzele psoriazisului

Cât de multe persoane sunt afectate?

Psoriazisul poate să apară la oricine. Acesta se întâlneşte cu o frecvenţă egală la bărbaţi şi femei şi afectează aproximativ 2-3% din populaţia globului.

Psoriazisul poate să debuteze la orice vârstă, însă la majoritatea oamenilor apare între 20 şi 35 de ani. 75% dintre cazurile de psoriazis debutează înainte de vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, este posibil ca afecţiunea să apară în copilărie sau la vârste înaintate.

aspecte esentiale despre psoriazis

Care sunt cauzele psoriazisului?

Nu se cunoaşte încă cu exactitate cauza psoriazisului. Este o boală complexă cu cauze posibile multiple care pot fi genetice, imunitare, de mediu şi psihologice. Aceşti factori modifică funcţiile celulelor pielii, accelerând viteza cu care acestea se formează şi se desprind (crustele).

Psoriazisul nu este contagios. Nu v-aţi molipsit de la nimeni şi nu puteţi să-i îmbolnăviţi pe alţii nici prin atingere, nici dacă înotaţi în aceeaşi piscină şi nici prin contact intim.